ОСТАННІ НОВИНИ:

Криза 2012: врятувати чи прихватизувати ЖКГ?

23 листопада 2011 р.

Непевний стан житлово-комунального господарства хвилюючи людей скільки і за що вони платитимуть в 2012 році отримав відповідь у інтерв’ю ForUm міністра ЖКГ Анатолія Близнюка. Він розповів про урядову політику врятування житлово-комунального господарства від боргів і неякісних послуг. Першим пунктом лякаюче схожим на прихватизацію стоїть вимога введення ринкових відносин в сферу ЖКГ.

Ми будуємо так звані комерційні будинки, ніяк не пов'язані з радянською ідеологією; пишемо ринкові закони; повідомляємо, що на ринку працюють попит, пропозиція, конкуренція і безробіття, тобто всі невід'ємні атрибути ринкової економіки, і говоримо про це в усіх сферах. Ось тільки щодо системи житлово-комунального господарства забули. Я кажу це, маючи на увазі, що сьогодні бізнес скинув із себе всю систему ЖКГ. Сьогодні ніхто не вкладає у це гроші.
Проблему боргів і необхідних з держбюджету коштів Близнюк пропонує рятувати: Об’єднанням Співвласників Багатоквартирних Будинків(ОСББ), соціально-відповідальним бізнесом та кредитною підтримкою держави «Україна». Наче не помічаючи недосконалості і ще більшого проблемного функціонування переліченої «трійки рятівників», ніж саме ЖКГ, вони і тільки:
Якщо хтось думає і хоче, щоб тільки держава все робила, розчарую. Ніколи цього не буде. Це шлях у нікуди. Ми пропонуємо побудову вертикально інтегрованої схеми: ефективний власник в ОСББ – держава – соціальний бізнес, який хоче надавати послуги. І тільки так. 


Держава «Україна» в 2012 має скинути з себе житлово-комунальне господарство і передати управління навіть не містам, а ОСББ і бізнесу. Участь держави Близнюк бачить лише в кредитній допомозі. Про значення міського управління ЖКГ не сказано ні слова.
Як я вже говорив, світло у кінці тунелю з'явиться тільки тоді, коли люди зрозуміють, що межа – ось вона, і до неї краще не доходити...  
Я дав команду всім службам із блоку регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства опрацювати все, що зафіксовано у законах і в постановах Кабінету Міністрів щодо виділення коштів на воду, газ, водовідведення, будівництво. Порахувати всі пільги і виплати для інвалідів, учасників війни і бойових дій, дітей. Все це ми зібрали і вийшло 27,7 млрд гривень... 
Мільярди кредиторської заборгованості – 12,5 млрд грн. – це все-таки серйозні втрати для системи житлово-комунального господарства. 
Не висуваючи жодних вимог, крім утопічного прикметника «соціальний» до бізнесу, до людей держава має серйозні претензії:
Я Вам наведу приклад: у Донецьку є сім'я, чоловік і дружина, обоє пенсіонери, за яких держава щомісяця в опалювальний сезон платить 2628 гривень за газ. Так ви мені скажіть, є їм сенс заощаджувати?... якби вони платили самі, вони б заощаджували! Витрачали, як мінімум, газу у 2-3 рази менше. Європеєць, наприклад, споживає 100 л води, українець – 360 літрів. Про яку економію тут можна говорити? 
Наприклад, хочу я увімкнути всі лампочки. Я їх увімкну, бо я так хочу, і ще тому, що я за них плачу! Але при цьому я не повинен, увімкнувши всі лампочки, говорити: «Я спожив на 10000 грн, а за тарифом заплачу всього тисячу». А хто решту компенсуватиме? ... У нашій країні пенсіонер у структурі свого сумарного доходу платить за ЖКП 10% і не більше, решту компенсує держава. 
У нас сьогодні держава повинна, з одного боку, займатися детінізацією і створенням таких умов, щоб, як кажуть, собі дорожче вийшло, якщо попався з виплатою заробітної плати у конверті... Потрібно створювати відповідні законодавчі норми, які не дозволяють людині з доходом у 100000 доларів на місяць, яка збудувала триповерховий особняк, прописувати там сліпу маму, інваліда 1 групи, і отримувати на цій підставі пільги і субсидії.   
Якщо ви у мене зараз запитаєте, де простій людині взяти гроші на індивідуальну систему очищення, я відповім непопулярно: нехай збирається вулиця, скидається, наймає фахівця і робить для десяти будинків єдиний колектор і очисні споруди. І все там буде очищатися до такої міри, що у річку можна буде скидати... Сьогоднішній рівень техніки і технологій дозволяє зробити це, я бачив і знаю. Потрібен тільки платоспроможний попит, а от його якраз і немає... 
Ми повинні прийти не через революційні, а через еволюційні перетворення. У кінцевому підсумку все одно буде так, як в усьому світі – передоплата на картку, як на телефон або Інтернет, вставив у лічильник – і буде світло до тих пір, поки на картці є гроші. Закінчилися грошики – світло погасло...
Чому люди вважають ціни за компослуги несправедливими навіть коли вони не покривають собівартості? Винуваті сусіди: Євросоюз і Росія, які наочно показують різницю недоотриманих зарплат і пенсій за виконання тієї самої роботи. Усе що пропонується системою від держави «Україна» для населення згідно з бажанням справедливості має містити компенсацію недоотриманого.
Пропозиції Близнюка навпаки – забрати законодавчо закріплені компенсації простолюдинам при сплаті ЖКГ.

Очевидно уряд не уявляє скільки млн. людей потребуватиме субсидій через перевищення не те що 15%, а значно вище при появі ринкової рентабельності послуг ЖКГ.
ОСББ не проконтролюють процес непомірно високих під ринок замаскованих тарифів. Природа не та – ОСББ не матимуть ніяких важелів впливу. Міські ради хоч мають чим відповідати «соціально-відповідальному бізнесу». Позбавлять права виборності послуги й нинішні комунікації та проекти будинків. Прогнозовано що після провалу ОСББ в майбутньому «Близнюки» запропонують приватизовувати багатоповерхівки в одні ґаздівські руки «соціально-відповідального бізнесу».

Ринкові відносини з повним заходом теперішнього бізнесу-родича бюрократії в сферу ЖКГ не зменшить кількість боргів, а збільшить. Як збільшення цін може зменшити борги населення? Теорія Близнюка про змушення до економії і психологічне відношення до обов’язкової оплати власнику, коли держава може почекати, не враховує тих, яким потрібно, але не зможуть оплачувати. «Соціально-відповідальний бізнес» держава «Україна» не заставить економити, як людей і зменшувати собівартість , де й основне марнотратство. В сумі вийдуть ті самі проценти енергонеощадності тільки при меншій кількості споживання ресурсів.
Відстороненням прихватизацією ЖКГ держава «Україна» перекладає борги із себе на простолюдинів щоб не відповідати юридично і політично.

Вирішити проблему ЖКГ ОСББ чи законодавчими актами окремо від проблем бюрократії і сваволі бізнесу не вдасться. У олігархо-бюрократичній владі, де участь громадян – це виборче схвалення пустослів’я політиків закони не захищатимуть персональних прав громадян чи вони споживачі підконтрольних державі структур чи приватних власників. Як уряд буде контролювати монополізм і обмежуватиме свавілля приватних власників, коли не здатен навести порядок в підконтрольних їй ЖКГ підприємствах?  
Відзначити цю статтю :

Дописати коментар

Дотримуйтесь етичних норм спілкування.

 
Звязатись : taraslt@meta.ua | Західна Україна
Copyright © 2012-2013. Коментар - All Rights Reserved
Base Template created by Creating Website
Modify design Taras Savchuk